پاکدشت پیش از انقلاب
از آنجائیکه شهر پاکدشت متشکل از چند واحد روستایی است، مطالعه تاریخچه آن مغایر با سایر شهرها میباشد. چرا که این شهر بافت واحدی نداشته . بدین منظور بررسی و پژوهش این مبحث یعنی تاریخچه تحول آبادیهایی را بصورت تجریدی مورد بررسی قرار میدهیم.
در گذشته ورامین را به علت زندگی قبیله به چهار قسمت تحت عنوانهای بهنام عرب بهنام پازوکی ، بهنام وسط، بهنام سوخته تقسیم میکردند. به نظر میرسد از آنجائیکه طایفه پازوکی ها در بخش شمالی دشت ورامین استقرار داشته اند این منطقه تحت عنوان بهنام پازوکی نام گرفته بوده بدین منظور میتوانیم نتیجه بگیریم قدیمی ترین اقوام این ناحیه طایفه پازوکیها میباشند که در مسطح روستاهای این منطقه سکونت یافته اند. بنابر این قسمتهای شمال دشت ورامین که«بهنام پازوکی» مشهور است در پرگیرنده شهر کنونی پاکدشت میباشد.
اسناد و مدراک معتبری که بتوان با استناد آنها مقایسهای از نظر قدمت آبادیها انجام داد وجود ندارد. اما از شواهد پراکنده و داستانهای محلی که سینه به سینه نقل گشته است میتوان دریافت . آبادیهایی پاکدشت قوهه ، خاتون آباد سابقه طولانی تر از مامازن داشته اند ولی آنچه که مسلم است آبادیهای فوق از یک پیشینه تاریخی بسیار اصیلی برخوردار بوده اند. استقرار این آبادیها در پهنه مخروطه افکنه جاجرود و در نتیجه وجود اراضی مرغوب و آب کافی موجب و آبادانی این منطقه بیش از پیش گردیده بود برهمین اساس در دوره قاجار (ناصرالدین شاه) آبادیها پاکدشت (پلشت) قوهه مامازن به تصرف عریزخان که از خواجگان دربار بود در آمد به همین خاطر این آبادیها بنام ممالک عزیز خانی مشهور شدند، که عوایدکلیه محصولات کشاورزی این روستاها برای ایشان بود. اما در پی مرگ او تمامی روستاهای فوق توسط خواهرش به دربار رضا خانی واگذار گردید.
در دوره سلطنت رضاخان زمینهای مزروعی این روستاها عموما به درباریان و یا خانها اجاره داده میشد بدینسان در طی حکومت رضاخان وضعیت این آبادیها به همین منوال ادامه داشت تا اینکه در سال 1323 این املاک توسط محمدرضا پهلوی به هنرستان دخترانه و پرورشگاه یتیمان شاهپور انتقال یافت و در آمدهای حاصله صرف این هنرستان میشد. بالاخره بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با تاسیس اداره اوقاف در این منطقه نظارت آنها به عهده این اداره گذاشته شده است